IkatTepi



" mai beli ayaq murah  , pak cik jual air half price jer ni "

" dik penghabisan stok ni dik ,beli laa "

"adik , kali ni pakcik jual , beli air percuma buah , amacam ? nak ? hahaha "


sekilas terpandang muka pak cik tu , pak cik tu pun terpandang guwa . mata ke mata hati , hati ke hati .. lol . tak lawak pun . haha . tapi macam tu jelah . TERpandang , dan biar jelah , terus jalan . jalan . dan jalan lagi .

ehe , tak rasa nak beli apa apa pun , jadi , jalan jalan teman kawan pun okay  , cuci mata tengok makanan sebelum azan magrib .

cehh , bukan nak tambah amal tadarus ke apa . 
dengan orang orang kat sini , gigih cari rezeki . well ramadhan kan ? lepas ramadhan syawal , orang nak pakai duit , nak buat itu ini , macam tu jugak penjual penjual dekat baazar ni . 

dan , dari awal baazar sampai ke hujung , sampai guwa dah patah balik , dan tiba tiba ,.

" dik , nah , pak cik bagi free jer , ambik lah "  sambil hulur beg plastik , ada air , ada buah .



 eh . aaa ... terima kasih .
thats how i be like . aha 

unexpected happiness weh !

 Allah bless you pak cik  .


***

macam ni lah , kadang kadang , sesuatu yang kita rasa kecik dan tak bermakna tu boleh jadi sesuatu yang bagi BIG IMPACT  dekat orang lain . tak kira lah kesan baik ataupun buruk .

macam pak cik tadi lah , dia bagi sesuatu , orang mungkin nampak , 

alaah , air sebungkus jer pun , kecoh!

tapi kesannnya , guwa happy sebab ada orang sudi buat baik dekat guwa . kesan lagi besar . pahala ofc . heee ~ senyum lebar .



dan kadang kadang , kita rasa salah kita kecil sangat , tapi kesannya sangat besar tahap malapetaka pada orang lain .

contoh simple , aku bagi benda yang aku selalu buat lah.

aku suka melawak , (lawak bodoh kadang kadang) tanpa sedar ada orang sakit hati terguris . haha tak sangka . tapi kebenaran .

jadi ?

benda kecik , kesan besar 

berhati hati , buat baik dapat baik , dan sebaliknya juga .

________________________________________________________________


Someone told me :

"everything has its own time and places "
[NOTE : either if you wanna make a jokes or something , please do it at a correct time and places .]

yes , agreed . Indeed , everything need its own time and places , but for a deeds , just do it everytime and everywhere .


assalamualaikum , fi hifzillah .


:)

Comments

Popular posts from this blog

peluang

RESCUED

RANTS