Posts

Showing posts from 2016

aile

Semoga ALLAH meruangkan masa untuk kita bahagiakan mak abah,
semoga sempat.semoga sentiasa berpeluang.
Dan semoga bukan kita yang menjadi tajam tajam pisau yang melukakan bahagia mereka.
Kalian, terima kasih kerana selalu membahagiakan abah mak.
Kalian, terima kasih sebab sentiasa ada.
Kalian, maaf kerana wujudnya aku lebih banyak sia sia daripada manfaatnya

Terima kasih kerana masih sanggup lompongkan diri untuk menampal camping ku.
Terima kasih kerana sanggup terkurang diri untuk melebihkan aku, sempurnakan aku.

Aku sempurna, dengan 'tampalan' sebahagian kalian.
sebahagian kalian ada pada aku. Terima kasih ya?

Ada masa, semoga aku juga dapat membahagiakan sepertimana setimpal dengan yang kalian lakukan. Jika sempat. jika tidak, semoga yang di atas sana membalas semoga jasa jasa yang ada, yang tak mati.

seorang yang dilengkapkan kalian.one of none
1:46am | 23/11/16

SPMR

Image
" i swear tonight i won't cry weh, i swear ahaha ! " Yer yer aje. yakin sungguh. By the way malam tu malam mohon restu, before taking a big exam , benda ni benda biasa. mintak maaf-mintak restu-doa for each other-alah biasalah.
Bulatan besar dibuat, kelilingi volleyball court maktab, betul betul depan dewan dan dewan makan. Aku diri sebelah Ash.Batch by batch, semua dah settle salam peluk cium mintak maaf. Halah biasalah, perempuan..

Rasanya dah habis salam semua orang kecuali Ash. Aku cari dia. Ouh ha kat sana.langah diambil, takdalah jauh mana. Depan mata je kut.

woi budak !
Dia toleh pandang aku. Terus aku peluk dia, tahla sejak busy dua tiga minggu ni, rasa macam takda masa sangat nak spend together.

" erm. goodluck exam, goodluck in everything." jeda. Aku diam sementara, nak kumpul kekuatan untuk ayat seterusnya.

" Doakan aku berjaya sama. jangan lupa aku walaupun ditakdirkan nanti kita dah tak sama haluan hidup. doakan aku tau. weh ?  " tak yaki…

Parallel

Image
Ruang mesyuarat kembali sunyi , tetapi tidak selepas suara prof kembali rancak menerangkan soalan guwa sebentar tadi. prof v, a non musleem veterinarian, i guess. " so the student must followed the rules made by the teachers, the teachers must follow his headmasters, the headmasters must followed the schools regulations, the school's regulation must follows the minister , the minister must followed the Agong and lastly? who should the Agong followed? Ha the god lah. either you are musleems, buddha or hindu, you must follow the god 's rules "  the prof explained really well tho he is a non musleems.
guwa masa tu macam sentap lah jugak, kenapa non muslim boleh patuh dengan tuhan tetapi tidak kita? bukankah kita harus lebih mengenal tuhan kita? hidup kan mesti bertuhan, kenapa selalu kita ketepikan tuhan dan agama dalam kehidupan seharian.kenapa tidak agama dan tuhan dibawa selari bersama diri sedangkan pada akhirnya kita tetap hidup bertuhankan Allah walaupun kita ter…

'afu

Image
"yeah, i'm battling myself too"  -- sebab apa yang aku cakap , sememangnya ditujukan pada diri sendiri terdahulu sebelum apa apa dan sebelum ditujukan dimana mana.
Dalam pada aku tegah cuba nak walk the talk, adakala jugak aku kelaut.Bukan sekali dua sebab ini absolutely memang bukan yang pertama.
Yang pertama bila kau nak berubah jadi better tapi kau terstop sementara. Lagha dan takpayah nak salahkan shaitan kerana menyesatkan akan tetapi salahkan diri sendiri sebab lembik sangat sapa suruh. lels.
Ironi gila kut, kita selalu harap orang maafkan kita lepas kita mintak maaf (kekadang tak mintak maaf pun,tapi diri sendiri harap orang maafkan) konon pakai term " sedangkan nabi ampunkan umat". Konon kita rasa kita dah cukup baik sebab dah mintak maaf (?) Konon je semua tu sebab when it comes to ourself ? apa pulak kita respon, bilamana ada orang buat salah . orang buat sesuatu, yang mungkin kita tak suka , mungkin salah dia , mungin tidak. mungkin dia mintak maaf …

L

Image
I'm in a state of not knowing what to write on , but still need to write something. kind of feeling when you don't know what to write on. you lost a lot. the ability to put some feeling into words, it's gone. haha. pity me. tahla, sama ada niat nak stop menulis sebab nak walk the talk dulu, ataupun jiwa menulis makin perlahan terbang melayang hilang yang jadi punca. 
kadang kadang rasa macam banyak gila benda yang aku tulis, aku sampaikan, masih belum aku "real-life"kan. erti kata lain, aku belum buat apa yang aku percakapkan. haha loser enuff man.. lately dia punya tahap feeling loser tu gegila kut. serious.
i'm lost in everything and everything seems faded. 
*** weh, aku rindu aku yang dulu. aku yang lebih baik dari sekarang. 
" aku pun.. "
*** takda nak cakap apa pun, mungkin apa yang dituis takda lah inspiring mana. tak mampu sebar positive vibes, tak apalah. malam ni aku cuma rasa nak menulis. jadi -- aku menulis.
alhamdulillah masih digerakkan j…

TEMPORARILY MUTED

Image
Dear guys, sorry for neglecting this blog. To be honest , I really don't know what to write on . Seriously i'm not okay with this state of me myself that do not know what to write and what to express. Maybe it is a temporary condition,hopefully.
Pray for me.
Till everything okay,and i'm in. see ya soon  !
insyaAllah .  

mohon doa kalian !

Merapu.

Image
Saya @f0d2b selaku saya ingin memohon maaf di atas segala salah silap yang telah dilakukan , segala salah cakap,  tinggi suara dan segala kesakitan yang berpunca dari saya.
Ramadhan, alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu walaupun pertemuan lepas aku layan kau macam gampang. Alhamdulillah, rezeki Allah beri untuk aku bertemu ramadhan lagi . aku dan kita. kan?
Alhamdulillah masih bernafas walaupun kadangkala kita masih berkira kira nak hidup kerana DIA.  Alhamdulillah masih bernafas walaupun hakikatnya ada atau tidak kita di dunia ini sama sahaja. Tak mendatangkan kebaikan ( ataupun kurang?) . oleh itu berusahalah ! 
Do deeds till you die .
Alhamdulillah masih sihat-- setakat batuk sikit tu apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan mereka yang perlu hidup berbantukan mesin penyambung hayat.  Syukur. Hidup perlu bersyukur, orang kata.
Alhamdulillah sebab hati masih hidup walaupun dah berapa kali ditinggal merata . Tak reti nak jaga. heh. Hati ada satu , maka jaga elok elok. 
Ha…

Mohon

Image
Lama. Ditenung  screen laptop maroon milik brokedua. Laptop pinjam. Laptop sendiri dah lama koma dekat hospital , sama koma macam tuannya ( punya iman ) . Phew. Ada orang kata Kalau setakat hidup normal , hidup bangun pagi , mandi , makan , pergi kelas , balik kelas , makan lunch , duduk bilik , siapkan assignment , hantar assignment, pergi kelas, dan sambung rutin yang sama . Untuk yang keberapa kali ya ? Entahla. Tak terkira bilangannya . Kalau setakat hidup untuk bekerja , bekerja untuk makan , hidupan-hidupan lain juga buat benda yang sama. Lalu apa yang membezakan kita ? Apa yang memanusiakan kita ?
“ ........”
Hati ini perlukan makanan , makanan hati ialah ilmu ,Hati ini perlu ubat, maka ubatnya ialah istighfarHati ini perlu teman , maka temannya ialah al quran  Term yang sama . Terulang berkali kali terulang , malangnya aku lupa. Heh.
*** Orang kata, hati itu perlu hidup , iman itu perlu naik . Walaupun hakikatnya naik turun iman  itu perkara biasa sebab kita manusia. Hahaha …

Satu tolak satu

Image
satu tambah satu ... dua ? erm, dua tambah tiga ? lima. okey.

tak tahu nak tulis apa , tapi rasa nak tulis jugak sebab rasa perlu . rasa macam kena tulis for the sake of nothing ? erm . tah . 

pointless night . pointless me . pathethic yet un-des-cri-ba-ble self conditions. astaghfirullah.

long time with no updates . no such a good things to write . no idea . because me myself had drown in somewhere else. some-where. if and only you can feel my akwardness now. lillahi i'm pointless now. pfft.



kosongnya rasa .
lumpuhnya hati
 lompongnya jiwa minta diisi.
ada sesuatu yang perlu solusi.
buntu

mungkin masalah iman mungkin juga aku futur lagi.
mohon doa dari kalian.  asalamualaikum, fi hifzillah 21042016 2:10am

tidur lah !

Image
 kalau bintang bintang  boleh setia bergantungan di langit gelap , mengapa tidak kita ---setia berdiri di langit langit ujian  ? bukankah kita juga bintang ?bintang syurga.
kalau . kalau .
kalau orang lain boleh kuat untuk kita , kenapa tidak kita kuat untuk diri sendiri ?
kalau mak abah boleh struggles hard nak jaga kita , kenapa pula kita tak boleh jaga diri sendiri ?
kalau orang yang dah tahu lifelimit boleh semangat nak terus hidup , kenapa tidak kita?
kalau orang yang kudung kaki tiada tangannya boleh berjalan dan hidup apa adanya , lalu mengapa kita yang serba serbi lengap segalanya berkata "tidak" ?
kalau semua orang dunia ni nak give up, kau agak agak ada lagi tak bahagia dalam dunia ni ?
kalau semua benda nak salahkan takdir nak salahkan tuhan , kau rasa apa makna syurga diciptakan?

entahlah . semuanya bercakap pasal kalau. sesuatu yang tak pasti pun .

"bila cakap pasal 'kalau' , unta di gurun pun boleh masuk kampung "

haha.

kenapa manusia suka mem…

LessOne.

Image
satu dedikasi rasa . untuk semua yang pernah ada.
 Alhamdulillah dah menginjak tua . Angka dua puluh kurang satu . Alhamdulillah . Masih bernafas dengan nafas islam . Masih berdiri disekeliling orang yang aku sayang . Walaupun ada setengah yang datang lalu pergi , tetapi masih ada yang dari dulu bertandang dan tak pernah pernah lari . Gais , thank you for staying . for always be there whenever i need you .Thank you for the smile . Kalian kanak kanak kesayangan aku . speechless  sebenarnya . Tak tahu nak cakap . Tapi sumpah aku sayang semuanya .
Selamat hari lahir diri buat sendiri , terima kasih abah mak . Harini sebenarnya hari selayaknya mak abah disambut , bukan aku . Sama sekali tidak . Terima kasih ayie an . Sembilan belas tahun hidup , Sembilan belas tahun besarkan afina, jadikan fina seperti seorang nisa afina yang sekarang . Terima kasih sebab jaga fina sebaik baiknya . Being a great protector , a great lover , a great family for a lil girl like me. Nikmat terindah ialah nikm…

ELEVENTH HOURS

Image
" can i have your daughter for the rest of my life SAY YES SAY YES CUZ I NEED TO KNOW " haha part say yes say yes tu boleh kata satu bilik bising sekali .

like weh , kawan kawan dekat sini rapat , rapat dengan semua . kalau susah , susah sama sama semua . tanggung sama sama . hadap sama sama . alhamdulillah , sekelas macam seibu sebapa . cewahh analogi .

there was the day , kau rasa macam bahu kau tak tertanggung berat lalu kau hampir tersungkur makan tanah , tapi ada orang orang di sekeliling kau pegang kau untuk terus berdiri ...

laptop aku rosak ,
"weh , kalau nak guna , guna lah dulu laptop aku . siapkan assignment tu , esok due date kan ? " opaa cakap sambil hulur laptop atas katil dia .
haa serius ke weh ? aku pinjam eh , tapi bebila hang nak guna , cakap jer tau . lalu aku pun guna guna gunaaa dari lepas asar sampai ke magrib sampai ke isya' tak turun surau haritu . then sambung lagi kerja sampai malam , malam lanjutkan lagi ke tengah malam .
rabak satu…