Posts

Showing posts from 2017

peluang

"Treett..treet." Pendek dan nyaring namun jelas kedengaran nada di telefon menandakan ada yang memanggil entah dari mana. Iman jawab telefon,

" Ha ye..?"
Man, taknak balik ke ? aku dah nak habis cuti ni. Pendek Eya menutur. Ringkas. Tapi itulah tuturan terakhir eya  dengan Iman. Sebelum Eya kemalangan. Sebelum dia ketemu Tuhan.

***
Tahla wei, banyak je panggilan yang kita dapat, tapi tak semua terjawab. Banyak kali je kita biar peluang tunggu kita sampai satu masa peluang tu habis disapu masa.

Peluang nak berjaya, peluang nak berubah, peluang nak bergerak dari satu point ke point yang baru. Contohnya.

Andaikata peluang terakhir kita baru saja lenyap tadi, agak agak kita nak mintak dekat Tuhan lagi tak untuk peluang seterusnya?
Yelah .. peluang kan sentiasa ada selagi mana nyawa masih terikat dibadan. Kalaulah Tuhan tak ciptakan peluang taubat, rasanya dah tentu tentu kita tahu dunia seterusnya kita dekat mana---neraka.
nauzubillah.

Tapi hidup ni peluang. Nafas yang …

Lyubov.

Image
Suatu masa dulu, aku pernah diajar sama makna "  diam itu juga bahasa" . Tak faham kenapa  perlu diam sedangkan bersuara adalah cara. Jalan yang sebetulnya --- itu aku ketika dulu.Sampai masa kita mendewasa, Biar saja masa dewasa kita membuka ruang untuk kita faham apa yang tak terfahamkan pada masa lalu.

*** Dah jauh kita sampai sini. Rindu . Rindu sebenarnyna. Rindu ini berbahasa diam , Kerana diam itu juga bicara-- yang tak semua mampu faham.

Harap aku. semoga saja kau faham.
pada lapangan masa yang luas dan tak terhentikan.
harap aku agar kita tak jemu bersandarkan pada Tuhan
bersama harapan harapan yang belum tercapaikan.
bersama doa doa yang berantaian
Semoga saja semuanya didengar tuhan.
lalu dicapaikan untuk kita satu demi satu.

Hei, mungkin  juga jarak ini merupakan jalan ke arah doa yang bakal dijawab Tuhan kelak. Mungkin saja.

*Senyum manis.*

Dah malam raya ni, semoga semuanya baik baik saja. semoga ada dalam jagaan tuhan ya semuanya? semoga bahagia selalu.

Taqab…

8June

Image
Dah lama rasanya tak menulis , haha seriously ! ada je masa rasa nak berhenti menulis, bukan sebab dah hilang minat tapi sebab --

Mungkin dah tak ada benda baik yang boleh aku perkatakan. Risau aku tak buat apa yang aku tulis, tak walk the talk. Risau aku suruh engkorang buat itu ini, tapi aku sendiri tak buat, aku larang engkorang buat itu ini tapi pada akhirnya aku juga yang buat. Risau.
Tapi harini lain, aku letak usaha untuk mulakan apa yang terhenti sementara dulu, sebab harini --- istimewa.

8 June 

Weh,
I'm not the first one to be there with you right not, I know
I'm not the first one that wish you a happy birthday i love you wishes, I know
I'm not the one who ran to your room, steals your sweets , eat your cookies and annoys you anymore, I know
I'm not the one who knocked your  locker's door and hide behind it just to scare you,  I know,

Haha,

Qiden, my other half, Mizah Yahaya , budak kecik , sometimes a sister, being so clingy tapi kat luar acah acah matang…

God.

O Allah guide us.
O Allah guide our hearts no matter what.
O Allah, guide us. guide us.

Guide us to go through thick and thin,
Through ice and glass
Through rough and frust.

O Allah guide us, please don't let us hurt anyone else.

again , and again.

I surrender to you, O Allah.

Allahumma ameen.

henti lari

Bilamana langkah kedepan makin melukakan
Menukar angan menghenyak pengharapan
salah langkah
ya, salah langkah.
tiada arah.
tak tahu apa apa. sungguh.
mana arah. mana arah.

perlu berhenti, atau berlari.

perlu apa lagi?
perlu apa lagi?
nak hidupkan yang mati, nak pulihkan yang tersakiti.

bagaimana ini bagaimana ini.

mahu aku pergi atau setia disisi.

terus dan terus menyakiti?
tolong.

ajar aku agar lebih manusia.
 ya jauh dari sempurna setidaknya yang bermakna.

tolong aku.

arryn.

Image
" weh aku dah dapat jawapan ! "
hah? apadia

"soalan haritu"
oh apa ?

Masih kabur dan malas berfikir, Im hanya menantikan jawapan kepada  soalan, dan jawab kepada pertanyaan tempoh hari. Entah. sebenarnya dia dah lupa jugak  soalan apa yang Ed mention-kan haritu.

*** Soalan kenapa tuhan takdirkan semua orang lain lain. Kenapa ada yang dilahirkan hidup senang, ada yang susah, ada yang islam , ada yang tidak, ada yang beriman dan ada yang tidak. Kenapa tuhan tetapkan semua tu sedangkan hati hati kita Dia yang pegang. Kunci syurga juga dia yang punya. Kenapa tuhan nak jadikan tiaap orang itu berlainan  sedangkan pada akhirnya dia juga yang akan tetapkan pengakhiran kita di mana?

Oh soalan tu. Soalan haritu, ha jadi ?

*** UJIAN
Hidup senang itu ujian, hidup susah pun ujian.  hidup beriman pun ujian, hidup tak beriman pun ujian. Orang beriman diuji dgn rasa riak, diuji dgn ilmu yang dia ada, either nak sebarkan apa yang dia tahu atau tidak. Orang tidak beriman diuji dengan…